Oberseminar

Climate Change: A Remote Sensing Perspective

Ein blauer Himmel mit kleinen Wolken. © Roland Baege​/​TU Dort­mund

The climate system of the earth is changing rapidly. To understand the underlying processes, we need data about the composition of the atmosphere, the oceans, and the land. “Remote Sensing” describes the monitoring of physical and chemical properties of an area by measuring the radiation, reflected, and emitted, remotely. The aim of the seminar is to understand the instruments and physical processes used to generate the remote sensing data sets.

Overview:

The climate system of the earth is changing rapidly. To understand the underlying processes, we need data about the composition of the atmosphere, the oceans, and the land. “Remote Sensing” describes the monitoring of physical and chemical properties of an area by measuring the radiation, reflected, and emitted, remotely. Satellites can be used to create global data sets of, e.g., sea level, the abundance of stratospheric aerosols, water quality, agriculture, but can also aid in emergency management. One example of such satellites are the Sentinel satellites from the European Space Agency (ESA). Some of the instruments used are radar, hyperspectral cameras, radiometers, and others.

The aim of the seminar is to understand the instruments and physical processes used to generate the remote sensing data sets. Additionally, the students should investigate and discuss some of the applications of remote sensing data in climate change studies. Each student will be assigned a specific topic, which should ultimately be presented in a concise and engaging fashion.

Organizational Structure:

• The number of participants is limited to 8 students.
  • Please register by sending an E-Mail to the contact listed below.
  • Please register until the 30th of October 2021.
  • A kick-off meeting will be scheduled after the registration has passed.
  • The presentations should be given in English.
  • After half of the time a brief (5 minute) “pitch” presentation will be given by each participant, where the other participants can also give feedback on the general presentation style.

Anfahrt & Lageplan

Der Cam­pus der Technischen Uni­ver­si­tät Dort­mund liegt in der Nähe des Autobahnkreuzes Dort­mund West, wo die Sauerlandlinie A45 den Ruhrschnellweg B1/A40 kreuzt. Die Abfahrt Dort­mund-Eichlinghofen auf der A45 führt zum Cam­pus Süd, die Abfahrt Dort­mund-Dorstfeld auf der A40 zum Cam­pus-Nord. An beiden Ausfahrten ist die Uni­ver­si­tät ausgeschildert.

Direkt auf dem Cam­pus Nord be­fin­det sich die S-Bahn-Station „Dort­mund Uni­ver­si­tät“. Von dort fährt die S-Bahn-Linie S1 im 20- oder 30-Minuten-Takt zum Hauptbahnhof Dort­mund und in der Gegenrichtung zum Hauptbahnhof Düsseldorf über Bochum, Essen und Duis­burg. Außerdem ist die Uni­ver­si­tät mit den Buslinien 445, 447 und 462 zu erreichen. Eine Fahrplanauskunft findet sich auf der Homepage des Verkehrsverbundes Rhein-Ruhr, au­ßer­dem bieten die DSW21 einen interaktiven Liniennetzplan an.

Zu den Wahrzeichen der TU Dort­mund gehört die H-Bahn. Linie 1 verkehrt im 10-Minuten-Takt zwi­schen Dort­mund Eichlinghofen und dem Technologiezentrum über Cam­pus Süd und Dort­mund Uni­ver­si­tät S, Linie 2 pendelt im 5-Minuten-Takt zwi­schen Cam­pus Nord und Cam­pus Süd. Diese Stre­cke legt sie in zwei Minuten zu­rück.